Η Mozilla και ο Firefox κάνουν σημαντική δουλειά. Κοιτάξτε λίγο τις γλώσσες JavaScript, Rust και WebAss Assembly. Η Mozilla είναι πρωταθλήτρια στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα. Projects όπως το DNS-over-HTTPS (DoH) και οι συνολικές βελτιώσεις ασφαλείας είναι καταπληκτικές αλλά όπως φαίνεται οι χρήστες δεν ενδιαφέρονται.
Με την άφιξη του προγράμματος περιήγησης Chrome της Google, πάρα πολλοί άλλαξαν από Firefox σε Chrome. Από τότε και κάθε χρόνο, το μερίδιο αγοράς του Firefox συρρικνώνεται. Τον Ιούλιο του 2012 ο Firefox έφτασε στο υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών 23,75%. Μέχρι τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ψηφιακών Αναλύσεων (Digital Analytics Program ή DAP)) της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, το ποσοστό υιοθέτησης του Firefox έχει πέσει στο 3,6%.
Έτσι η Mozilla μόλις προχώρησε με τον δεύτερο γύρο απολύσεων, και δεν ήταν απλές απολύσεις. Απέλυσε μερικά από τα πιο ανώτερα στελέχη της. Ήταν κορυφαίοι προγραμματιστές και ήταν σχεδόν το ένα τέταρτο του προσωπικού της.
Αυτό φυσικά δεν είναι καλό σημάδι. Τον Ιανουάριο, η Mitchell Baker, Διευθύνων Σύμβουλος της Mozilla Corporation και πρόεδρος του Ιδρύματος Mozilla, δήλωσε ότι άφησε τους ανθρώπους να φύγουν λόγω του μειωμένου ενδιαφέροντος για τον Firefox. Μειώθηκαν τα κέρδη, και η Mozilla αναζητούσε περισσότερα έσοδα από “πηγές εκτός των μηχανών αναζήτησης”. Αυτό όμως δεν συνέβη ποτέ.
Ούτε περιμένουμε να συμβεί κάποια στιγμή. Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της Mozilla, η πλειονότητα των εσόδων της προέρχεται από παγκόσμιες συνεργασίες με μηχανές αναζήτησης που διεκδικούν μια θέση στο πρόγραμμα περιήγησης. Αυτό συμπεριλαμβάνει και την συμφωνία που υπέγραψε με την Google το 2017.
Για τις πρόσφατες απολύσεις, η Baker κατηγόρησε [PDF] την πανδημία του κοροναϊού. Υποψιάζομαι ότι έχει να κάνει πολύ περισσότερο με την δυσκολία ανεύρεσης χρηματοδότησης.
Είναι αλήθεια ότι η Mozilla μόλις δήλωσε ότι η νέα της εταιρική σχέση με την μηχανή αναζήτησης της Google θα της δώσει από 400 έως 450 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Σε αντάλλαγμα για τα μετρητά, η αναζήτηση της Google θα παραμείνει η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης του Firefox μέχρι το 2023.
Τι θα προσφέρει όμως η Mozilla;
Δεν μπορώ να πιστέψω, ότι η Google θα συνεχίσει να καταβάλλει στη Mozilla το ίδιο ποσό, αφού το ποσοστό υιοθέτησης του Firefox συνεχίζει να πέφτει στα τάρταρα. Σύμφωνα με το μερίδιο αγοράς του Firefox, η λογική λέει ότι τα έσοδα της Mozilla θα πρέπει να συρρικνώνονται.
Παρ ‘όλα αυτά, η Baker διαβεβαίωσε τους φίλους του browser ότι η Mozilla “θα κυκλοφορήσει νέα προϊόντα πιο γρήγορα για να αναπτύξει νέες ροές εσόδων”. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η εφαρμογή σελιδοδεικτών Pocket. τα εικονικά room Hubs και το Firefox VPN που έρχεται με 4,99 δολάρια το μήνα.
Όμως υπάρχουν ήδη ένα σωρό επιτυχημένα προγράμματα σελιδοδεικτών (Evernote, Flipboard και Instapaper), εικονικές αίθουσες συσκέψεων (Zoom, Slack και Teams) και βέβαια πολλά VPN επί πληρωμή.
Είναι κρίμα όμως, γιατί ο Firefox είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα περιήγησης και η Mozilla ένας σημαντικός διανομέας ανοιχτού κώδικα. Όχι;
Μάλλον αυτές οι μέρες έχουν τελειώσει και ο Firefox με την σημερινή πολιτική της Mozilla μπαίνει επίσημα στη λίστα των απειλούμενων ειδών στο διαδίκτυο.